MozillaZine

moz gestures won't run.

Talk about add-ons and extension development.
agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 18th, 2003, 3:44 pm

this is funny. I can install the tab extensions and they work fine. I can install the optimoz 0.3.5 moz gestures, and they say "success" when installed, but no menu comes up for the gestures after restart under tools->preferences and it doesn't show up in the extensions list. I can't run it.

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.3a) Gecko/20030116 Phoenix/0.5

SHINE

User avatar
 
Posts: 19
Joined: January 3rd, 2003, 7:15 am
Location: http://www.mbforums.org/

Post Posted January 18th, 2003, 3:55 pm

Is this an extension for mozilla or phoenix? because most of the mozilla extensions don't work with phoenix.

SHINE

User avatar
 
Posts: 19
Joined: January 3rd, 2003, 7:15 am
Location: http://www.mbforums.org/

Post Posted January 18th, 2003, 4:06 pm


agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 18th, 2003, 4:45 pm

I don't know if it's the same bug, because the symptoms are kind of different. the extensions install fine for me... and one of them even runs.

but then again, it's probably just manifesting itself differently. I believe the mozgest stuff works on phoenix since people on the forums here use it.

tholus

User avatar
 
Posts: 24
Joined: December 4th, 2002, 9:55 pm
Location: Ventura County, California

Post Posted January 18th, 2003, 4:54 pm

Well, I have the same problem, with the mozgest not showing up in the prefs, but it's still installed. Something with the code causes it to not appear. But the fix is really easy, all you have to do is:


Go to your phoenix directory then:

chrome\overlayinfo\browser\content

Open overlays.rdf
Replace chrome://browser/content/pref/preftree.xul with chrome://browser/content/pref/pref.xul

And it should be in the prefs.

agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 18th, 2003, 5:31 pm

hmm... I seem to have a mozgest directory in my phoenix install directory, and mozgest is listed in my installed-chrome.txt, but there is no mention of mozgest in my overlays.rdf file.

tholus

User avatar
 
Posts: 24
Joined: December 4th, 2002, 9:55 pm
Location: Ventura County, California

Post Posted January 18th, 2003, 8:31 pm

Well, it doesn't really matter if you can or can't see mozgest in your prefs. You can still modify how you use them through your user.js file. Here are the options I've got in mine:

user_pref("mozgest.delay", 500); <--- how long to wait before disabled, i think
user_pref("mozgest.grid", 15); <--- how big your gesture has to be to be recognized
user_pref("mozgest.modifier.alt", false); <--- false is you don't have to hold altto do the gesture, true is
user_pref("mozgest.modifier.ctrl", false); <--- false is you don't have to hold ctrl to do the gesture, true is
user_pref("mozgest.modifier.shift", false); <--- false is you don't have to hold shift to do the gesture, true is
user_pref("mozgest.mousebutton", 2); <--- 0 is left button, 1 is middle, 2 is right
user_pref("mozgest.navigator", true); <--- not sure

Um... Maybe .3.5 doesn't have a pref thing. I'm gonna go see...

Or you could try the thing I posted in /chrome/mozgest/content/content.rdf.

Another thing, that's worked in the past for me on other extensions that do the same thing, is to reinstall it.

David James

User avatar
 
Posts: 1321
Joined: November 4th, 2002, 10:19 pm
Location: Ottawa, Ontario, Canada

Post Posted January 18th, 2003, 8:58 pm

tholus wrote:Well, I have the same problem, with the mozgest not showing up in the prefs, but it's still installed. Something with the code causes it to not appear. But the fix is really easy, all you have to do is:


Go to your phoenix directory then:

chrome\overlayinfo\browser\content

Open overlays.rdf
Replace chrome://browser/content/pref/preftree.xul with chrome://browser/content/pref/pref.xul

And it should be in the prefs.


Ah yes, the original Hyatt example... now pointing to the wrong place:
http://www.mozillazine.org/weblogs/hyat ... sions.html

I think I'm going to have to tell him about that before too many more extensions get built incorrectly.

Go to http://optimoz.mozdev.org/gestures/installation.html and install 0.3.4, which has been fixed. Unfortunately the 0.3.5 release candidate is lacking Phoenix support at this point.

Edit: Ignore this post. Don't go and install 0.3.4 as it HAS NOT been fixed. Yeah, I've gone nuts.
Last edited by David James on January 21st, 2003, 1:44 pm, edited 1 time in total.
Pinball-Firefox maintainer.
http://david.jamesnet.ca/
Debian Sid, KDE 3.3

David James

User avatar
 
Posts: 1321
Joined: November 4th, 2002, 10:19 pm
Location: Ottawa, Ontario, Canada

Post Posted January 18th, 2003, 9:33 pm

For the time being, here's my quick and dirty way to fix 0.3.5:

First, download it (DO NOT INSTALL IT):
http://surfmind.com/mozgest/mozgest_0_3_5.xpi

Find it wherever you saved it (you do know where you saved it, right?).
You should be able to open up mozgest_0_3_5.xpi with a zip utility, but if they don't like it try renaming it to mozgest_0_3_5.zip first. Extract it's contents, or, for those of you that want to take the easy way out, extract only the file named contents.rdf in mozgest\content, so mozgest\content\contents.rdf.

Once extracted, open it up in a text editor.

It looks like this:
Code: Select all
<?xml version="1.0"?>
<RDF:RDF xmlns:RDF="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
            xmlns:chrome="http://www.mozilla.org/rdf/chrome#">

  <RDF:Seq about="urn:mozilla:package:root">
    <RDF:li resource="urn:mozilla:package:mozgest"/>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Description about="urn:mozilla:package:mozgest"
        chrome:displayName="Mouse Gestures"
        chrome:author="optimoz.mozdev.org"
        chrome:name="mozgest"
        chrome:localeVersion="0.3.5">
  </RDF:Description>

  <RDF:Seq about="urn:mozilla:overlays">
    <RDF:li resource="chrome://navigator/content/navigator.xul"/>
  <RDF:li resource="chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul"/>
    <RDF:li resource="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul"/>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://navigator/content/navigator.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlayMail.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/pref/mozgestPrefOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

</RDF:RDF>


It should be made to look like this instead:

Code: Select all
<?xml version="1.0"?>
<RDF:RDF xmlns:RDF="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
            xmlns:chrome="http://www.mozilla.org/rdf/chrome#">

  <RDF:Seq about="urn:mozilla:package:root">
    <RDF:li resource="urn:mozilla:package:mozgest"/>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Description about="urn:mozilla:package:mozgest"
        chrome:displayName="Mouse Gestures"
        chrome:author="optimoz.mozdev.org"
        chrome:name="mozgest"
   chrome:extension="true"
   chrome:description="This extension allows you to execute common commands like back and forward using mouse gestures."
        chrome:localeVersion="0.3.5">
  </RDF:Description>

  <RDF:Seq about="urn:mozilla:overlays">
    <RDF:li resource="chrome://navigator/content/navigator.xul"/>
  <RDF:li resource="chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul"/>
    <RDF:li resource="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul"/>
    <RDF:li resource="chrome://browser/content/browser.xul"/>
    <RDF:li resource="chrome://browser/content/pref/pref.xul"/>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://navigator/content/navigator.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlayMail.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/pref/mozgestPrefOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://browser/content/browser.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

  <RDF:Seq about="chrome://browser/content/pref/pref.xul">
    <RDF:li>chrome://mozgest/content/pref/mozgestPrefOverlay.xul</RDF:li>
  </RDF:Seq>

</RDF:RDF>


For those of you who like diffs;
Code: Select all
--- mozgest/content/contents.rdf.bak   2002-10-03 22:06:04.000000000 -0400
+++ mozgest/content/contents.rdf   2003-01-18 23:29:14.000000000 -0500
@@ -1,4 +1,4 @@
-<?xml version="1.0"?>
+<?xml version="1.0"?>
 <RDF:RDF xmlns:RDF="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#"
             xmlns:chrome="http://www.mozilla.org/rdf/chrome#">
 
@@ -9,15 +9,19 @@
   <RDF:Description about="urn:mozilla:package:mozgest"
         chrome:displayName="Mouse Gestures"
         chrome:author="optimoz.mozdev.org"
-        chrome:name="mozgest"
-        chrome:localeVersion="0.3.5">
+        chrome:name="mozgest"
+   chrome:extension="true"
+   chrome:description="This extension allows you to execute common commands like back and forward using mouse gestures."
+        chrome:localeVersion="0.3.5">
   </RDF:Description>
 
   <RDF:Seq about="urn:mozilla:overlays">
     <RDF:li resource="chrome://navigator/content/navigator.xul"/>
   <RDF:li resource="chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul"/>
-    <RDF:li resource="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul"/>
-  </RDF:Seq>
+    <RDF:li resource="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul"/>
+    <RDF:li resource="chrome://browser/content/browser.xul"/>
+    <RDF:li resource="chrome://browser/content/pref/pref.xul"/>
+  </RDF:Seq>
 
   <RDF:Seq about="chrome://navigator/content/navigator.xul">
     <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlay.xul</RDF:li>
@@ -30,5 +34,13 @@
   <RDF:Seq about="chrome://communicator/content/pref/preftree.xul">
     <RDF:li>chrome://mozgest/content/pref/mozgestPrefOverlay.xul</RDF:li>
   </RDF:Seq>
-
+
+  <RDF:Seq about="chrome://browser/content/browser.xul">
+    <RDF:li>chrome://mozgest/content/mozgestOverlay.xul</RDF:li>
+  </RDF:Seq>
+
+  <RDF:Seq about="chrome://browser/content/pref/pref.xul">
+    <RDF:li>chrome://mozgest/content/pref/mozgestPrefOverlay.xul</RDF:li>
+  </RDF:Seq>
+
 </RDF:RDF>


Ok, once done, save contents.rdf and rezip the entire archive. That should be the folder name mozgest and a file named install.js. Change the name of the zip back to mozgest_0_3_5.xpi and you can go ahead and install it by going to File | Open in Phoenix and browsing around to its location. Phoenix will then install it.

A caveat to all this is that I don't use mouse gestures... so I haven't actually tested it, but I can't see why this shouldn't work.
Pinball-Firefox maintainer.
http://david.jamesnet.ca/
Debian Sid, KDE 3.3

agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 19th, 2003, 2:17 am

cool! it works now. I can use rocker gestures.

thanks a lot. it's still much slower than opera, but hopefully it'll get better.

agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 19th, 2003, 2:39 am

actually, has anyone figured out how the rocker gestures work?

sometimes, when I right-click, I can left-click to get the page to go back.
other times, when I right-click, the context menu appears and gets in my way.

myklgrant

User avatar
 
Posts: 8
Joined: December 7th, 2002, 11:19 pm
Location: Edmonton, Canada

Post Posted January 20th, 2003, 9:54 pm

I reinstalled Phoenix0.5 (linux) in my system and when I try to install mouse gestures (0.3.4) I get the success dialogue, but it does not run and it does not show up in the extensions box, even though it ran pefectly before. I have done this about a dozen times in the past with no problems. I have tried/studied the fix offered by Tholus and cannot find the find the line in overlays.rdf. to replace. Is there a line to add?
There is a line about quickprefs which installed OK but not mozgest.
I'm dyin without mouse gestures. Thanx

agamid
 
Posts: 190
Joined: January 16th, 2003, 9:32 pm

Post Posted January 20th, 2003, 10:05 pm

try using 0.3.5 and use the above fix... works for me.

VinceVW
 
Posts: 113
Joined: November 13th, 2002, 4:20 am
Location: Heaven 69

Post Posted January 21st, 2003, 10:04 am

hi I have the same problem, but David James's fix gives me an error...Install script not found! Can anyone suggest a way around it?

David James

User avatar
 
Posts: 1321
Joined: November 4th, 2002, 10:19 pm
Location: Ottawa, Ontario, Canada

Post Posted January 21st, 2003, 12:25 pm

VinceVW wrote:hi I have the same problem, but David James's fix gives me an error...Install script not found! Can anyone suggest a way around it?


Did you make sure that the file install.js was repacked into the archive? install.js is the install script, and my hack above does not touch it.
Pinball-Firefox maintainer.
http://david.jamesnet.ca/
Debian Sid, KDE 3.3

Return to Extension Development


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest